Philantropic Issue
Previous
Next
 

Date of issue: 18th of February 1978.

OBC/COB numbers: 1881-1883

 

Created by: J.Malveaux

Perforation: 11 1/2
Size: 1881/1882 - 24 mm x 35 mm ;1883 - 35 mm x 24 mm
Composition of the sheets: 1881/1882 - 30 ;1883 - 25
Printing Process: Screendeepprint ;
Number of plates: 1881/1882 - 1-2-3-4 ;1883 - 1-2
Printing Run: 1881 - 868.938ex ; 1882 - 872.107ex ;1883 - 850.685ex
Paper: 1881/1882 - P2 ; 1883 - P3 ( see paper Types )

1881 - 4F50+1F50 - Negligenced Youth
1882 - 6F+3F - World-Hypertention month
1883 - 10F+5F - War againts TBC

INFO

De hulp aan de verwaarloosde jeugd is een zeer complex en actueel probleem waarvoor tal van middelen en oplossingen worden vooropgesteld en nagestreefd. In de meeste gevallen is de gezinsplaatsing de oplossing die ontegensprekelijk het best beantwoordt aan de natuur en de reële noden van het kind. Hiermee bedoelt men dat een gevestigd gezin voor een onbepaalde tijd andermans kind * in zijn midden opneemt zonder dat hierdoor de banden met het natuurlijk milieu van dat kind verbroken worden. Gezinsplaatsing is een heilzame oplossing, zo een natuurlijk milieu wordt geschapen waar het kind betrokken wordt bij de schoolactiviteiten, vrijetijdsbesteding en werkmilieu; zo de plaatsing de goedkeuring wegdraagt van de natuurlijke ouders en tevens een opneming veronderstelt door de nieuwe buurt; zo deze plaatsing volledig ten dienste staat van het kind met inbegrip van een veelzijdige begeleiding en in het teken staat van een algemeen sociale vooruitgang; zo het onthaalgezin eerbied vertoont voor de oorsprong en eigen situatie van het kind, zonder het zich te willen toe-eigenen. Zonder een vergelijking te willen maken tussen de verschillende vormen van hulp aan het kind dat in gevaar verkeert, past het, het nut te onderstrepen van het onthaal in het gezin, wat in België nog steeds ten zeerste wordt miskend. Men moet inderdaad weten dat indien deze formule geschikt lijkt (en dat vertegenwoordigt wel 50 % der gevallen) het familiaal onthaal bij het kind talrijke voordelen tot stand brengt o.m. liefde, genegenheid, heling van de affectieve tekorten, veiligheid, aanmoediging tot intellectueel ontplooien en inzonderheid een spontaan en levend voorbeeld inzake gemoeds-, geslachts- en huwelijksleven ook wat betreft het beroepsleven en sociaal gedragspatroon. Het gezinsonthaal laadt op de gemeenschap een deel van de verantwoordelijkheid, een betere tenlasteneming en meer geborgenheid van het kind in moeilijkheden. Voor de Staat vertegenwoordigt dit op min of meer lange termijn, een financieel voordeel, daar een betere sociale integratie van deze benadeelde leden van de gemeenschap en de hieruit voortvloeiende verbetering van het bevolkingsniveau. Men mag niet vergeten dat het sociaal verwaarloosde kind niet is gebaat met erbarmen, eerder geschaad. Ons medelijden zal het niet verder helpen. Het kind heeft gebrek aan een begrijpende toewijding en een diepe genegenheid alsmede een stevig houvast om zijn persoonlijkheid en zijn toekomst volwaardig te kunnen uitbouwen.

De Internationale Federatie en Vereniging voor Cardiologie hebben april 1978 uitgekozen tot de wereld-hypertensiemaand. De Wereldgezondheidsorganisatie patroneert deze actie en heeft vrijdag 7 april 1978 als wereld-hypertensiedag uitgeroepen. Met deze hypertensiemaand wil men de aandacht van het publiek vestigen op de gevaren van verhoogde bloeddruk, een ziekte die dikwijls onbekend of miskend is, om aldus tot een werkelijke bewustwording te komen: alles moet immers in het werk gesteld worden voor de preventie en vroegtijdige opsporing van deze sociale ziekte. De drie Belgische verenigingen, die de strijd tegen verhoogde bloeddruk aanpakken, hebben dan ook hun krachten samengebundeld om een gemeenschappelijk programma voor te bereiden en uit te werken. Deze drie verenigingen zijn: – de Belgische Cardiologische Liga, – het Belgisch Hypertensie Comité, – de Belgische Vereniging voor Cardiologie. Deze wereld-hypertensiemaand komt juist op een bijzonder gunstig ogenblik: in de Verenigde Staten werd trouwens aangekondigd dat de preventieve maatregelen, die er veralgemeend worden toegepast, eindelijk en voor de eerste maal hadden toegelaten de cardiovasculaire sterfte te doen dalen. Ook de frequentie van hersen-, nier- en hartcomplicaties van verhoogde bloeddruk zal aanzienlijk kunnen verminderen dank zij de preventieve maatregelen. Vermelden we tenslotte het belang dat onze Vorsten hechten aan de preventie op gebied van gezondheid. Een belangrijke informatievergadering werd hiertoe georganiseerd op 14 december 1977 op het Kasteel te Laken onder het patronage van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola. Twee concrete problemen werden er behandeld: enerzijds de preventie van verhoogde bloeddruk door de jongeren te waarschuwen tegen het overdadig gebruik van zout, en anderzijds de informatie van de jeugd over de schadelijke gevolgen van het roken.

Het Belgisch nationaal werk ter bestrijding van de Tuberculose zal te Brussel van 5 tot 9 september 1978 de XXIVe Wereldconferentie van de Internationale Unie tegen de Tuberculose organiseren. Na die van New-York in 1961, van Moskou in 1971, van Tokio in 1973 en van Mexico in 1975, zal deze conferentie ongetwijfeld uitgroeien tot een uitzonderlijke manifestatie van samenwerking tussen de ontwikkelde landen en de derde wereld in hun strijd tegen de besmettelijke ziekten zoals lepra en tuberculose. Ten gevolge van de nieuwe oriëntatie aangenomen door meerdere van haar samenstellende 1eden en ingegeven door brede stromingen van internationale inspanningen ter bevordering van de gezondheid, bekommert de Internationale Unie tegen de Tuberculose zich sedert verschillende jaren niet alleen om de tuberculose maar tevens om de niet tuberculeuze ademhalingsziekten en de gezondheid van de gemeenschap. Maar de Unie zou meteen haar oorsprong en haar bestaansreden verraden zo zij niet haar hulp zou verlenen aan de strijd tegen de tuberculose overal waar deze ziekte voortgaat slachtoffers te maken. Solidariteit en vrijwilligersdienst bezielen reeds gedurende verscheidene jaren de talrijke initiatieven van het Programma van Wederzijdse Bijstand, dank zij dewelke, in de schoot van de Unie, de begunstigde landen hun bijstand verlenen aan de minder bevoordeelde landen, De Unie is het aan zichzelf verplicht met verdubbelde kracht op deze weg voort te gaan. De strijd tegen de tuberculose en de ademhalingsziekten, zoals alle andere gezondheidsaandoeningen, dienen te worden opgenomen in het geheel van het gezondheidsbeleid en de sociale structuren van het land. Hij vergt de georganiseerde mobilisatie van de burgers en hun actieve deelname aan de vooropgestelde verschillende specifieke opdrachten. Deze samenwerking tussen de bevolking, de professionelen en de regeringen ligt ten grondslag van het leerstelsel dat door de Unie sedert haar ontstaan werd gehuldigd. De conferentie van Brussel zal toelaten aan de klinische geneesheren, de vorsers en personen die tot verschillende disciplines behoren, de resultaten uiteen te zetten van hun inspanningen in het kader van deze grote opties van de Unie. Teneinde het thema van bedoelde uitgifte op een bijzondere wijze te illustreren heeft de Regie der Posterijen een reproductie van het sanatorium De Mick te 8rasschaat gekozen dat zijn 50e verjaardag viert (1928-1978). Gelegen in een van de meest gezonde streken van het land, in een voortreffelijke omgeving van groen en voorzien van een infrastructuur en een uitrusting uitstekend aangepast mag deze belangrijke instelling ongetwijfeld als een der meest moderne centra voor de behandeling van de ademhalingsstoornissen worden beschouwd.

.

.

.

.

.

.