Sports
Previous
Next
 

Date of issue: 10th of September 1977.

OBC/COB numbers: 1863-1866

 

Created by: Oscar Bonnevalle / J.Malveaux

Perforation: 11 1/2
Size: 1863-1865-1866 24 mm x 35 mm ;1864- 35 mm x 24 mm
Composition of the sheets: 30 ;
Printing Process: Screendeepprint ;
Number of plates: 1-2
Printing Run: 1863 - 6.000.000ex ; 1864 - 10.000.000ex ;1865 - 2.500.000ex ; 1866 - 3.000.000ex
Paper: 1863 - P2 ; 1864-1865-1866 - P3 ( see paper Types )

1863 - 4F50 - Gym and Football
1864 - 6F50 - Fence
1865 - 10F - Basketball
1866 - 14F - Hockey

INFO

De Belgische arbeiderssport mag bogen op een groots verleden. Turnkringen zoals de « Vooruit » van Gent, « Le Progres » van Seraing en « Les Gaulois » van Verviers, werden gesticht voor het einde van de vorige eeuw. Men moest echter wachten tot in 1904 om de stichting te beleven van de « Socialistische Turnbond van België » die te Charleroi werd opgericht en turnkringen uit Brabant, Vlaanderen en Luik groepeerde. De « Socialistische Turnbond van België » is aldus de eerste van de 21 Federaties die de nu bestaande « Arbeiders Turn en Sportcentrale van België » uitmaken en bleel de enige tot in 1919. Na de eerste wereldoorlog besloot de Turnbond eveneens aan sport in open lucht te gaan doen. Aldus werden de Federaties van Voetbal, Kaatsbal en Atletiek opgericht weldra gevolgd door die van Worstelen, Zwemmen er Basketball. Deze van Handbal volgde later. De « Socialistische Turnbond van België » stichtte, in 1913 te Gent, de I.O.S. (Internationale Ouvrière Sportive) en in 1927, samen met de Federaties van Voetbal, Kaatsbal en Atletiek de « Arbeiders Turn en Sportcentrale van België ». Deze laatste heeft sinds 1974, alleen in haar Franse betiteling, de benaming « Centrale Gymnique et Sportive Travailliste de Belgique » aangenomen; de Nederlandse benaming bleef behouden. De Arbeiderssport heeft gestreden, strijdt en zal steeds verder strijden voor het recht op sport voor allen. De Arbeiderssport wil de sportbeoefening ten dienste stellen van alle mensen. In het sociale leven is de sportbeoefening immers een inzet voor een betere wereld. De sportbeoefening moet inderdaad opvoedend en sociaal zijn.

De gezondheid is, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie, een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn Ontbreekt een van deze essentiële voorwaarden dan voelt de mens onmiddellijk aan dat hij door de samenleving als een lastpost wordt beschouwd. Zulks is in hoge mate het geval bij mensen die ingevolge een infectie of naar aanleiding van een arbeids- of verkeersongeval plotseling terechtkomen in een toestand van hulpeloosheid en afhankelijkheid. Heden ten dage worden alle middelen aangewend om deze toestand te lenigen, te verhelpen. Een ervan, en niet het minste, is de revalidatie door de sport. Nadat getraumatiseerden tijdens een eerste fase een adequate behandeling ondergingen, wordt in een tweede fase gestreefd naar een maximale fysische, maar vooral psychische revalidatie, die de reïntegratie in de samenleving tot hoofddoel heeft. Efficiënte middelen daartoe zijn therapeutische oefeningen die snel toelaten te gaan, te lopen, te zwemmen of zich van de bovenste ledematen te bedienen, Daarop inschakelend wordt overgegaan tot sportpraktijken als tafeltennis, zwemmen, schermen, gewichtheffen, doelschieten en basket ball spelen. Dergelijke sportbeoefening die de vrucht is van een geduldige, degelijke en tijdige aanpak, geeft de beoefenaar zelfvertrouwen en karaktersterkte; ze is een onvervangbare begeleiding voor de mindervalide mens naar een nieuw, aangepast bestaan. Revalidatie door de sport wordt als het therapeutisch middel bij uitstek beschouwd. Haar succes wordt tevens beklemtoond door de prestaties van mindervaliden in de Olympische sporten die hun speciaal worden voorbehouden.

Basketball werd in de twintiger jaren bijna uitsluitend te Brussel beoefend, en dan voornamelijk door leden van gymnastiekverenigingen, op de speelvelden gelegen langs de Hooikaai. Op 20 maart 1927 werd de Belgische Basketball Bond opgericht, en het eerste officieel kampioenschap was dan ook bijna uitsluitend een Brusselse aangelegenheid. Vanaf 1930 kreeg ook Luik een volwaardig provinciaal kampioenschap. De andere provinciale afdelingen kwamen er pas later, sommige slechts na de oorlog. Tot 1947 beslisten eindronden over het toekennen van de nationale titel. De eerste nationale afdeling heren ging van start in het seizoen 47/48, de dames volgden het jaar daarop. Vanaf dat ogenblik ging alles zeer vlug en reeds in 50/51 telde men acht heren en vier damesreeksen in het nationaal kampioenschap. Bij de vijfentwintigste verjaring van de bond, in 1952, verleende Z.M. Koning Boudewijn hem de titel van Koninklijke Maatschappij. Van een minibond met zes clubs en een vijftigtal leden in 1927, is de K.B.B.B. thans uitgegroeid tot een federatie van meer dan 900 clubs en 52.000 leden waarvan 60 % geen 20 jaar oud zijn. Tijdens het seizoen 75/76 namen niet minder dan 2539 heren en 531 damesteams deel aan de kampioenschappen. Reeds in 1928 werd de eerste interland gespeeld, tegen Frankrijk. In 1933 werd België lid van de Internationale Federatie (F.I.B.A.), De nationale ploeg nam deel aan het eerste Europees kampioenschap te Genève in 1935 en ook aan het eerste Olympisch basketball toernooi te Berlijn in 1936. Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaring kreeg de Belgische Bond het XXste Europees Kampioenschap toegewezen, Het wordt te Luik en te Oostende georganiseerd van 15 tot 24 september 1977

Het Hockey is een olympische sport, beoefend in vijfenzeventig bij de Internationale Hockeyfederatie aangesloten landen. Afgezien van de Olympische Spelen is de « Wereldbeker » de meest belangrijke hockeykompetitie, die om de 4 jaar wordt betwist en open staat voor de 12 beste naties. Eertijds werden de landen voor de Wereldbeker geselecteerd op basis van hun internationale uitslagen van de voorgaande jaren. Het selectiestelsel werd echter gewijzigd, Thans zijn gekwalificeerd: de landen gerangschikt op de eerste negen plaatsen van de vorige uitgave + drie nieuwkomers. Deze zijn de winnaars van de interkontinentenbeker welke dit jaar voor de eerste maal wordt betwist en, alles samengenomen, tot stand gebracht als keuzeproef voor de Wereldbeker, Twaalf door de Internationale Federatie geselecteerde landen zullen aan deze competitie, die in Rome wordt georganiseerd van 23 september tot 1 oktober 1977, deelnemen.

 

.

.

.

.

.

.